2020 Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın yılı olacak

By 0 Comment

Coğrafyamız başta olmak üzere ülkemiz ve milletimiz için çok önemli gelişmelerin yaşandığı 2019 yılını geride bırakıyor, yeni ümitler ve heyecanlar eşliğinde 2020 yılına giriyoruz.

Yeni miladi yılın, aziz milletimiz başta olmak üzere tüm insanlığa hayırlar getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum.

2019, bir taraftan PKK, FETÖ gibi terör örgütleriyle etkin ve kararlı mücadelemiz adına içerde ve dışarda başarılı operasyonlar yürüttüğümüz, diğer taraftan da yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıran, onların ülkeleriyle arasındaki bağları kuvvetlendirmeye yönelik önemli adımları attığımız bir yıl oldu.

Türkiye`nin son 19 yılında kaderini yeniden yazan kadrolarla ülkemizin ve vatandaşlarımızın huzur ve mutluluğu için çalışmaya 2020`de de ara vermeden devam edeceğiz. 

Sadece ülkemiz için değil başta bölgemiz olmak üzere tüm dünya da daha fazla demokrasi, daha fazla hukuk, daha fazla adalet, daha fazla refah ve daha fazla insan hakları için mücadelemiz sürecek.

2020 yılında da  TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu olarak yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı sorunların çözülmesi, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin ilerletilmesi noktasında çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. 

TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu olarak, Avrupa başta olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına alan İslamofobi, ırkçılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık başta olmak üzere yurtdışında yaşayan değerlerimize yönelik tüm tehditlere karşı vatandaşlarımızın yanında olan bir anlayışla çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz.

2019 yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri yerine getirebilmek için azimle çalıştığımız ve birçok konuda sonuç aldığımız bir yıl oldu.

Bu yasama yılı içerisinde yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren önemli düzenlemeler imza attık.

Partimizin teklifiyle, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile “anne-babası birlikte vatandaşlıktan çıkan çocuklar Türk vatandaşlığını resen kaybeder” hükmü artık tarihe karıştı.

Aynı şekilde Pasaport Kanunu’nun da yapılmasını teklif ettiğimiz düzenleme ile yabancı makamlar tarafından verilen vesayet ya da velayet kararına istinaden vasi ya da velinin, kararın verildiği ilgili ülkedeki dış temsilciliklerimizde pasaport işlemlerini yapabilmesinin önünü açtık.

Mavi Kart sahibi olup bankacılık ve cep telefonu hattı işlemlerinde sorun yaşayan vatandaşlarımızla ilgili; Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) görüşerek,  vatandaşlarımızın, bankalarda hesap açtırma, cep telefonu hattı açma gibi hizmet alımlarında Mavi Kart`ın resmi kimlik olarak dikkate alınması gerektiğini bir defa daha Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla komisyonumuza teyit ettirdik.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarıyla komisyon olarak yakından ilgileniyoruz.

Önümüzdeki süreçte “Asker alma Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi”`mizle yabancı ülkede doğup ikamet izni olup ikamet edenlerden çok vatandaşlık hakkına sahip olmayanların dövizle askerlik hizmetinden 3 sene çalışmadan yararlanabilmesinin önünü açacak bir yasa teklifini meclise sunacağız.

Yine Meclis Genel Kurulu`na sevk edeceğimiz bir başka değişiklik de yurtdışında ki mahkemelerin boşanma kararı verdiği durumda  ( İlgili ülkenin mahkeme kararı Türk Kamu düzenini bozacak karar içermemesi gerekir)  bulunan eşleri vefat etmiş veya eşleri yabancı olan Türk vatandaşlarının medeni hal değişikliklerinin Türk makamlarına bildirilmesinde eşlerin birlikte başvurma şartını düzenleyen madde olacak.

Ayrıca YÖK’ün yurtdışında yaşayan ve öğrenim gören Mavi Kart sahibi öğrenciler için Tıp, Hukuk, Öğretmenlik, Diş Hekimliği bölümleri için kontenjanı yüzde 10’a düşürmesinin ardından ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi ve YÖK kontenjanının arttırılması konuları da komisyonumuzun gündem maddeleri arasında yer almaktadır.

Komisyonumuz çalışmalarıyla ve vizyonuyla yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın hizmetindedir.

Yeni dönemde de yurtdışında yaşayan kardeşlerimizin Türkiye ile bağlarının güçlendirilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle 2020 yılının, milletimizin ve tüm insanlığın tüm beklentilerinin gerçekleştiği bir yıl olmasını diler, herkesin barış, kardeşlik, huzur ve mutluluk dolu bir yıl geçirmesini temenni ederim.